User Tools

Site Tools


nl:caching

Caching

Voor optimale prestaties ondersteunt PMA.core zowel tegelcaches als cloudcaches.

We hebben een strategie waarbij de cache automatisch wordt geleegd na de retentieperiode en er geen nieuwe cache wordt gecreëerd indien er niet voldoende schijfruimte is.

Er is een aparte configuratiepagina voor cache-instellingen

Tile caching

Geëxtraheerde tegels uit WSI’s worden opgeslagen in een cache-opslagplaats. Dit is Just In Time (JIT) caching: de tegels worden alleen in de cache bewaard nadat ze voor het eerst zijn gegenereerd.

Wanneer veel mensen naar dezelfde beeld kijken, zijn ze doorgaans in dezelfde interessegebieden en beeld-details geïnteresseerd. Dit houdt in dat, wanneer het systeem langer wordt gebruikt, vrijwel alle geopende content beschikbaar komt via de tegelcache. Tile caching maakt het hiermee mogelijk om van PMA.core een systeem te maken dat zeer goed opgeschaald kan worden dan wanneer dit mechanisme afwezig was.

PMA.core maakt geen cache aan van tegels of thumbnails indien er niet voldoende schijfruimte beschikbaar is (zoals gedefinieerd in de instellingen).

Cloud caching

Beelden die worden verkregen via cloudopslag zoals S3 of Azure, hebben het voordeel van een extra cache-laag.

Op basis van de verzoeken van cliënten, vraagt PMA.core een deel van de originele beeld op uit de cloudopslag, welke in een lokale cache-opslag wordt bewaard. Uit dat data-deel worden vervolgens de tegels verkregen.

Probleemoplossing

Het is mogelijk om een afbeelding vanuit de cloudopslag te laden indien er geen schijfruimte is.

Stel dat de gehele schrijfruimte 100GB bedraagt en er momenteel 95GB wordt gebruikt. PMA.core is ingesteld om geen cache te gebruiken indien er niet tenminste 1GB beschikbare ruimte is. Laten we verder aannemen dat de retentieperiode is ingesteld op 30 dagen en dat alle cache in de laatste 10 dagen is gecreëerd.

Als er nu 10 of 100 verzoeken zijn om verschillende afbeeldingen te laden, moet PMA.core de delen van deze afbeeldingen cachen, waardoor er ineens geen ruimte is en er niets verwijderd kan worden.

U kunt dit nog verder doordrijven en ervan uitgaan dat u 100GB aan vrije ruimte heeft op een 100GB schijf en u honderden verzoeken voor “Afbeeldingsinfo” ontvangt. Hierdoor bewaart PMA.core weer delen van honderden afbeeldingen tegelijkertijd op de schijf op, waardoor de schijf mogelijk vol raakt (zonder dat er ook maar één regel is verbroken).

Hierna werkt er niets meer, omdat PMA.core niet weet wat het moet verwijderen; alle cache is nieuw. U zult nu de cache-map(pen) handmatig moeten legen, waarna het opbouwproces opnieuw kan beginnen (het zou nu ook van waarde kunnen zijn om meer opslag toe te wijzen aan uw cachegeheugen).

nl/caching.txt · Last modified: 2022/10/13 10:34 by yves